Rasism

Läste ett blogginlägg om rasism och jag fick samma känsla som alltid när någon kommer med vettiga resonemang, för det känns så ovanligt att man hör människor som använder logik i sina resonemang. Men denna person hade tänkt ett steg längre i diskussionen över huruvida det var rasistiskt att sätta rea på en mörkhyad docka men inte en ljushyad och jag jublar lite inombords när jag läser:
"Jag tycker det ska vara lika mycket rätt att sätta en ljushyad docka på rea som en mörkhyad, de är ju värda lika mycket, right? Så därför ska de båda ha samma förutsättningar så då måste det vara lika okej att ha en mörk som en ljushyad docka på rea!"
 
 
Visst ska man va respektfull och ha i åtanke på vår historia och hur mycket hat och fördomar som bl.a. mörkhyad får utstå varje dag. Men vi kan inte gå runt på tå och ge särbehandlingar om vi vill ha jämlikhet. För jämlikhet betyder inte att vi som inte är rasister ska lyfta upp de utsatta högre än oss själva, det betyder att man ska se bortom hudfärgen och behandla dem som jämlike. Vi ska ha samma rätt till att va stolt över våran hudfärg, som de mörkhyade har att va stolt över sin.
 
Vi är inte vår hudfärg mer än vad vi är människor och det är inte förrän vi inser det som vi kan uppnå jämlikhet. Fram tills dess så kommer alla vita, hetero eller alla andra som inte blivit förtryckta i vår historia få gå på tå, rädda för att bli utsatta för hat för vilka de blivit födda till att bli liksom alla andra, vilket i sig är ett misslyckande i vår kamp mot jämnlikhet. 
 
http://elisabetolinder.se/2013/november/morkhyad-barbie-pa-rea.html


Kommentarer
Klara

Damn ! Klokare människa får man leta efter!

Svar: Oh stop it you!
Emilia Andersson

2013-11-26 @ 19:56:43


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0